צוואה משותפת
בני זוג חיים ביחד, מולידים ילדים ביחד ומגדלים אותם לאורך השנים. אך גם אם שני בני זוג מקיימים חיים מאושרים וטובים, יש דבר אחד שאותו אין הם יכולים מטבע הדברים לעשות ביחד. מדובר במועד הפטירה, שלא ניתן לתזמן אותו ואשר נגזר מלמעלה. על מנת למנוע בעיות וכדי לחסוך את הצורך להוציא בהמשך צו ירושה ללא צוואה, יש באפשרותם של בני זוג החפצים בכך לנסח יחידיו צוואה משותפת. למרות שמדובר בצוואה לכל דבר, היא גם כוללת מרכיבים השונים מצוואה רגילה, שמנסח אדם יחיד.
מתי השיתוף נחוץ
הנחיצות של צוואה משותפת תופיע לא רק כאשר מתקיימים יחסים זוגיים או נישואין. מבלי להתייחס כרגע לנושאים כגון צו צוואה, הרעיון המשותף לעניין הצוואה נועד להסדיר את רצונם של המורישים כאשר ישנם בתמונה ילדים משותפים. במידה ולא עורכים איזו שהיא צוואה, לאחר שאחד מבני הזוג הולך לעולמו הרי שרכושו מתחלק בין בני משפחתו. חלק מהרכוש יגיע לבן או לבת הזוג וחלק אחר לילדים, בהתאם למספרם ובאופן יחסי. צוואה משותפת נועדה לשנות את ברירת המחדל הזאת ולקבוע מצב שונה.
צוואה ירושה מסוג זה באה לומר כי כל הרכוש של הנפטר (או הנפטרת) עוברים לרשותו של בן הזוג שנותר בחיים. אך הדבר הינו בבחינת פיקדון, לזמן נתון. הרעיון המשלים של צוואה משותפת הינו שכאשר גם בן הזוג השני ילך לעולמו, אז יחולק הרכוש כפי שהסכימו עליו השניים, מראש ובדעה צלולה. מקובל כי אז הרכוש יתחלק בין הילדים, לפי רצונם של ההורים.
למרות שניתן להוציא צו ירושה ללא צוואה, כל מצב שבו לא קיימת צוואה ירושה הינו מצב מעורפל מיסודו ולפעמים גם מקור לצרות. אך חשוב לדעת כי גם צוואה משותפת עשויה שלא למנוע כל בעיה אפשרית אם לא עורכים אותה נכון ובאופן מהודק. אם אתם שוקלים לערוך צוואה מסוג זה או צוואה אישית, אם אתם צריכים להוציא צו צוואה בעקבות פטירה של בן משפחה פנו לקבלת ייעוץ משפטי. שרייר ושות' – משרד עורכי דין, עוסקים בדיני משפחה והורשה, עריכת צוואות וירושות.