צו הפטר
לפני שנים רבות, כאשר עדיין הייתה מלוכה בישראל, רשאי היה המלך להוציא צווים בעניינים שונים. בישראל המודרנית מוסד המלוכה איננו מתקיים ובכל זאת, ישנם גורמים הרשאים להוציא צווים מצווים שונים. דוגמאות לא חסר, כאשר על הפרק עומדים למשל צו הפטר או צו מימוש צוואה, צו ירושה וצווים נוספים. לכל הצווים הללו יש משמעות חוקית ברורה, המשפיעה באופן ישיר על הגורמים המעורבים.
הצו לפטור מהחובות
חובות מהווים כיום עניין שבשגרה. אין אדם שאיננו נחשב לחייב בזמן כזה או אחר ורבים מאיתנו חייבים כסף ממש עכשיו. כאשר חשבון הבנק נמצא במינוס או שלקחנו הלוואה – אנחנו נחשבים לחייבים. כאשר אנו קונים בתשלומים או משלמים בשיק או קונים באשראי – אנחנו חייבים. אבל לפעמים החובות יוצאים משליטה ואז המצב נעשה קשה, לפעמים אפילו מפחיד וטורדני. החוק מתייחס לכך ומציין כי על פי תנאים מסוימים ניתן לבקש ולקבל צו הפטר. הפטר כאן במשמעות של פטור ולא של פטירה. נהוג להיעזר לשם כך בעורך דין לפשיטות רגל ולא עורך דין צוואות, שעוסק בפן משפטי אחר לגמרי. צו הפטר מודיע לחייב ולנושים כי החובות הקודמים נמחקו והללו נמחלים. לעיתים, הדבר ייעשה במקביל לצו נוסף, צו תשלומים שנפסק לחייב.
צווים, חובות וירושות
לאחר שדיברנו על העיקרון ועל המשמעות של צו הפטר, שניתן לאנשים במסגרת הליך פשיטת רגל, נרצה לסקור בקצרה את המשמעות של צו ירושה. מי שמטפל בדרך כלל בהגשת בקשה לצו כזה יהיה עורך דין צוואות. כאשר פלוני או אלמונית נפטרו מהעולם, בודקים היורשים האם הללו השאירו אחריהם מסמך צוואה (מתוך רצון לחלק את הירושה). במידה וכן, ניתן להגיש בקשה לקבל צו מימוש צוואה. במידה ולא, יש לבקש צו ירושה, כאשר כיום אפשר לבקש צו ירושה מקוון. הצו הזה מורה על כי היורשים יכולים מבחינה חוקית לחלק ביניהם את הרכוש, לרבות נכסים, דירת מגורים, חשבונות בנק, תכשיטים וכן הלאה.
שרייר ושות' – משרד עורכי דין לשירותכם: מטפלים במשפט מנהלי, חוזים, ירושות, צוואות. מטפלים בכינוסי נכסים, צו הפטר, דיני משפחה ודיני עבודה, צו ירושה מקוון, עתירות מנהליות ועוד.